Publicat:

SA Energocom a cumpărat circa 300 milioane de metri cubi de gaze atât pentru consum curent, cât și pentru stocare


În contextul pregătirii de sezonul rece 2023-2024, în perioada iunie-iulie, SA Energocom a cumpărat circa 300 milioane de metri cubi de gaze ce vor fi folosite atât pentru consum curent, cât și pentru stocare.

Prețul mediu ponderat de achiziție a gazelor, în punctele de achiziție solicitate de SA Energocom, constituie 34,5 EUR/MWh (cca 400 USD/1000 m3). La acest preț se vor adăuga cheltuieli de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste gaze.

Reieșind din capacitatea limitată de transport a gazelor către depozit, au fost selectate diferite puncte de livrare, fiind identificate cele mai avantajoase soluții din punct de vedere financiar.

Achizițiile au fost făcute din sursele proprii ale SA Energocom, în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat în acest sens de către Consiliul Societății. Din cauza volatilității zilnice mari a prețului la gaze, care, în perioada respectivă, a oscilat între 25 și 41 EUR/MWh, dar și pentru a evita riscuri financiare, a fost luată decizia de a achiziționa gazele utilizând 2 formule de preț diferite: formula legată de indicele de referință TTF și prețul fix.

În cadrul licitațiilor au prezentat oferte de participare mai mult de 10 companii, iar SA Energocom a semnat contracte cu 7 entități: OMV Petrom SA, Trafigura Trading Europe sarl, Axpo Bulgaria EAD, DEPA Commercial SA, MET International AG, PGNiG Supply & Trading GmbH, DXT Commodities SA. Prețurile oferite sunt foarte aproape de prețul mediu de pe piață.

În cadrul licitațiilor au participat reprezentanții Agenției Proprietății Publice (fondatorul SA Energocom), Ministerului Energiei, Corpului de control al prim-ministrului, structurilor de forță, dar și ai societății civile.

Pentru a suplini necesarul total de consum de gaze naturale prognozat pentru sezonul rece 2023-2024, următoarele licitații vor fi desfășurate de SA Energocom din creditul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cadrul realizării proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, în conformitate cu prevederile Regulamentului aprobat în acest sens de către BERD.

Respectiv, în prezent SA Energocom este pe ultima sută de metri a etapei a treia de precalificare, organizată pentru potențialii furnizori de gaze, oferind posibilitatea de participare la licitații pentru cât mai multe companii de pe piața energetică europeană. O concurență mai mare va oferi posibilitatea de a încheia tranzacții la prețuri mult mai avantajoase.

În cadrul acestei a treia etape din creditul BERD au fost depuse 11 dosare de participare, care în prezent sunt evaluate de către comisia de concurs. Decizia finală de precalificare a companiilor participante va fi luată de către BERD, iar ulterior informația despre companiile precalificate va fi comunicată public.

Contactaţi-ne:

Adresa

Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2012
str. Alexandr Puşkin, 26

Contacte

+373 22 214 133
+373 22 223 868
office@energocom.md


© Energocom SA