Publicat:

Achizițiile de gaze naturale făcute de SA Energocom pentru sezonul rece 2023-2024


În perioada iunie-octombrie 2023 SA Energocom a achiziționat aproximativ 600 mil. m3 de gaze (sau 6,37 mil. MWh), la un preț mediu ponderat de 410 USD/1000 m3 (35,07 EUR/MWh).

În acest scop, în perioada 6 iunie – 5 octombrie, au fost organizate peste 40 de runde de licitații pentru procurarea gazelor naturale atât din sursele proprii, cât și din contul împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), dintre care 27 de runde s-au finalizat cu încheierea contractelor.

Gazele naturale au fost cumpărate de la 9 companii din România, Grecia, Ungaria, Polonia, Elveția și Austria. Conform clauzelor contractuale, SA Energocom nu poate oferi mai multe informații despre tranzacții concrete. În tabelul prezentat este redat prețul de referință al gazelor naturale pentru ziua următoare desfășurării licitațiilor (Day Ahead), prognoza pentru luna următoare (Front month), precum și prețul estimat pentru trimestrul întâi al anului 2024 (Q1), publicat de agențiile de top în furnizarea indicilor de prețuri, informațiilor de afaceri și date de piață pentru piețele globale de energie, cum ar fi Bloomberg și Argus Media.

Prețul de achiziție plătit include costul de transport la punctul de livrare indicat în tabel și, în cazul gazelor procurate direct în depozite, prețul include costul de transportare și injectare.„Ca și în cazul licitațiilor din anul precedent, deciziile despre momentul achizițiilor și prețurile au fost ghidate de aspecte precum prețul de referință la hub-ul de gaze naturale din Țările de Jos (TTF); faptul că unii operatori de transport, datorită fluxului redus de gaze pe perioada sezonului cald, au un tarif de transport mai mic față de cel din perioada sezonului rece; și, de asemenea, s-a ținut cont de disponibilitatea capacităților de transport care, pe unele rute, în anumite perioade ale anului sunt limitate. Datorită eforturilor echipei SA Energocom și ale partenerilor, licitațiile au fost organizate cu respectarea standardelor de transparență și concurență, reflectând angajamentul ferm față de principiile etice și de bunele practici din industrie”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.

Contactaţi-ne:

Adresa

Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2012
str. Alexandr Puşkin, 26

Contacte

+373 22 214 133
+373 22 223 868
office@energocom.md


© Energocom SA