Publicat:

Masteranzii FEIE UTM în vizită la SA Energocom


Masteranzii programului de studii Energie și mediu de la Facultatea Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) au avut parte de o lecție practică despre tranzacțiile de gaze naturale și energie electrică desfășurate în ultimul an.

Evenimentul a avut loc la sediul SA Energocom, unde membrii echipei au povestit cum au făcut față crizei energetice, când în rezultatul limitării livrărilor de gaze și energie electrică către Republica Moldova, țara a fost nevoită să-și asigure necesarul de resurse energetice pentru întregul sezon rece, reorientându-se pe piața energetică europeană, unde condițiile de activitate diferă de cele cu care toată lumea era deja obișnuită. Respectiv au apărut dificultăți pe plan intern legate, în mare parte, de legislație.

„Au fost perioade când se invoca lipsa de proceduri legale pe mai multe acțiuni. Multe lucruri le-am făcut pentru prima dată în istoria Republicii Moldova. SA Energocom are în prezent înregistrate o sucursală și o filială în România, a obținut licențe de trader atât de gaze naturale cât și de energie electrică, compania a fost înregistrată pe platformele internaționale de tranzacționare și rezervare a capacităților. Dificultățile și provocările cu care s-a ciocnit compania au dus la învățarea multor lucruri noi pentru piața energetică a Republicii Moldova.”, a spus Victor Bînzari, directorul interimar al SA Energocom.

Participanții la eveniment au mai discutat despre procesul de negocieri purtate cu MGRES, unde și cum sunt stocate gazele destinate consumului pentru iarnă, originea gazelor cumpărate, etc.

Colaborarea și schimbul de experiență între SA Energocom și UTM au demarat în primăvara acestui an când studenții de la Facultatea Urbanism și Arhitectură, în cadrul stagiului de practică, au elaborat machete de reamenajare a sediului SA Energocom, dar urmează și alte planuri în comun, printre care formarea specialiștilor în domeniul energetic.

Contactaţi-ne:

Adresa

Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2012
str. Alexandr Puşkin, 26

Contacte

+373 22 214 133
+373 22 223 868
office@energocom.md


© Energocom SA