Publicat:

Frigider alimentat de baterii solare, la Strășeni


Un proprietar de parc fotovoltaic, de nevoie, devine și expert în pronosticuri meteo, glumește Ruslan Bumbu din Strășeni, care administrează împreună cu tatăl lui, Dumitru, o afacere în domeniul energie regenerabile.
Punerea în aplicare a regulilor pieței energiei electrice, la 1 iunie 2022, a însemnat și trecerea producătorilor de energie regenerabilă la altfel de pronosticuri de energie produsă. Ajustarea datelor livrate cât mai aproape de prognozele meteo a devenit acută când au început a veni facturile pentru dezechilibre, adică diferențele din datele livrate și cele realizate de facto. Astfel, producătorii sunt buni de plată în cazul unor diferențe mari atât pozitive, cât și negative. De aceea Ruslan Bumbu din Strășeni e nevoit să consulte 7-8 portaluri meteo ca să fie cât mai aproape de vremea de afară.

Afacere de bază a familiei Bumbu de la Strășeni e administrarea unui frigider în care în ultimul timp sunt păstrați struguri de masă. În 2016 a fost pus în funcțiune parcul fotovoltaic de 200 kW. Proiectul de extindere cu încă 1 MW este pe masă, garanția – plătită la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), dar administratorii așteaptă schimbări în reglementarea pieței de echilibrare. Între timp și-au pus panouri fotovoltaice de 125 kW pe formula de contorizare netă, care este destinată doar consumului propriu. În cazul unui producător eligibil de energie regenerabilă el poate vinde în rețea la un tarif aprobat de ANRE, pentru o perioadă de 15 ani.
Producătorul eligibil este obligat să facă prognoze, iar familia Bumbu spune că i-ar fi de mare ajutor un soft specializat. La fel, spune Dumitru Bumbu, ar fi binevenit dacă marja dezechilibrelor ar fi mai mare decât în prezent – ar fi acel semnal că regenerabilele sunt susținute, încurajate.
SA Energocom a demarat o campanie de cunoaștere a producătorilor de energie regenerabilă cu care colaborează, propunându-ne astfel să cooperăm mai bine și să promovăm schimbări convenabile tuturor.

Contactaţi-ne:

Adresa

Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2012
str. Alexandr Puşkin, 26

Contacte

+373 22 214 133
+373 22 223 868
office@energocom.md


© Energocom SA