Reprofilarea unei afaceri din Cahul: de la incubator de pui la producerea energiei regenerabile
Din ianuarie 2024, parcul fotovoltaic montat pe acoperișul unei hale de la marginea orașului Cahul a început a produce energie electrică și a o livra în rețeaua națională. În lunile aprilie și martie instalația cu o putere de 200 kW a produs maximum pentru o zi, în jur de 1,5 MWh.
Afacerea este administrată de Simion Ciubotaru, care de-a lungul vieții a încercat diferite genuri de activitate, de la creșterea puilor, administrarea unui restaurant la comercializarea materialelor de construcții, acum însă toate observațiile producerii energiei electrice le ține fiica lui, Marina, spre care antreprenorul încearcă să transfere businessul. Parcul este amplasat lângă un bazin cu zonă de agrement, la fel administrat de Marina, pe terenul de unui fost complex zootehnic din perioada sovietică.
Simion Ciubotaru povestește că a pus cei 200 de kW de panouri de probă și că are mult mai mult teren și spațiu disponibil pe acoperișuri pe care ar putea să se extinde. În acest test a intrat luând credit de la bancă, iar acum este perioada de adaptare pentru un domeniu nou. Calculele inițiale arătau că investiția urma să se răscumpere în cinci ani, numai că între timp au apărut noi provocări.
Marina spune că a avut mai multe tentative de a pleca peste hotare și de revenire acasă, unde recunoaște că se simte mai în largul ei. Ideea panourilor fotovoltaice aparține tatălui, afirmă ea, și a fost inspirată de peste hotare.
Echipa Energocom a vizitat pe 20 august parcul fotovoltaic al familiei Ciubotaru și a răspuns la întrebările legate de calculele dezechilibrelor, urmare a modificării Legii nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, intrate în vigoare la începutul anului.
Șeful direcției tranzacționarea energiei electrice din cadrul SA Energocom, Eugeniu Boț, a explicat că costul dezechilibrelor pentru întreg grupul de echilibrare gestionat de Energocom este stabilit de operatorul sistemului de transport Moldelectrica, ținând cont de mai mulți factori, inclusiv costurile energiei la nivel regional. Ulterior aceste costuri sunt distribuite fiecărui producător luând în calcul pronosticurile de producere prezentate la începutul lunii și cantitățile produse de facto, pentru fiecare oră de dispecerizare. “Energocom vă plătește pentru graficul prognozat. Apoi, când primim calculele de la Moldelectrica, ceea ce ce nu ați produs, dezechilibrele negative, întoarceți Energocom; ceea ce e surplus, din ianuarie 2024, achitam la minimum 50% din tarif”, a adăugat Eugeniu Boț, îndemnând antreprenorii să monitorizeze procesul de producere și să-și îmbunătățească prognozele, ca acestea să fie cât mai mici.