Ideea unei afaceri care să genereze profit din energia soarelui prindea contur în mintea lui Oleg Costin din Peresecina, Orhei, în timp ce Rusia era pe punctul să înceapă războiul din Ucraina. Așa se face că atunci când mulți cunoscuți erau pe bagaje, pregătindu-se de o eventuală refugiere în țări mai sigure, Oleg Costin aduna dosarul pentru a se înregistra la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în calitate de producător eligibil de energie regenerabilă și a obține un tarif fix pe durata a 15 ani.
A urmat perioada în care prețurile la echipamente și ratele la credite crescuse din cauza războiului. “La un moment dat erau costuri exagerate, pusesem cruce cumva pe proiect, abia în 2023 au început să scadă prețurile și am revenit la idee”, rememorează antreprenorul.
Parcul fotovoltaic de la intrarea în Peresecina a răsărit recent în locul unei foste livezi lăsate pârloagă. Are o putere totală instalată de aproximativ 1 MW și a costat peste 700 de mii de euro, dintre care mai mult de două treimi din sumă a fost împrumutată de la bancă. “Așa credit de mare nu am luat niciodată, am pus tot ce am avut în gaj la bancă. Așa s-a nimerit să fac investiții anume în aceste împrejurări – de aici situația cu războiul la hotar, de aici trebuie să pregătesc terenul, să dau comandă de echipamente, să risc totul. Parcă s-au mai calmat lucrurile, oricum nu se știe ce ne-așteaptă mâine”, spune Oleg Costin.
Afacerea de bază reprezintă un magazin de materiale de construcții, respectiv deseori tânărul se ciocnește de problema lipsei forței de muncă. Este unul din motivele pentru care a decis să încerce și altceva, mai puțin antrenat la capitolul căutării de noi angajați.
Oleg Costin este implicat și în activități civice, fiind adeptul proverbului cum ne așternem așa vom dormi. ”Foarte multă lume e setată negativ, prea puțini se apucă să facă ceva. Mă gândesc că dependența asta de Transnistria e prea riscantă. E mai logic ca statul să susțină micul business care investește în energia regenerabilă, ca să fim cât de cât independenți energetic”, explică omul de afaceri raționamentul cu care a pornit la drum. Mai mult, Oleg Costin deja se gândește la perspectivele nu prea îndepărtate când vor apare tehnologiile ce vor permite stocarea surplusului de energie generat de parcul de panouri solare de la Peresecina.
SA Energocom a demarat o serie de vizite la producătorii de energie regenerabile care au statut eligibil și tarif stabilit de ANRE și care fac parte din grupul de echilibrare gestionat de compania noastră, pentru a explica nuanțele noi din modificările la Legea nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile intrate în vigoare la 1 ianuarie 2024. Cele mai multe discuții și întrebări au trezit formula de calculare a dezechilibrelor (sau diferențele în plus sau în minus dintre ceea ce și-au asumat producătorii să genereze energie în rețea și ceea ce au produs real), aceste diferențe având costuri diferite. Reprezentanta SA Energocom, Tatiana Grecu a spus că SA Energocom este interesată ca producătorii să fie cât mai aproape cu prognozele de cantitățile produse real, de aceea va depune eforturi pentru maximum de explicații oferite.
Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2012
str. Alexandr Puşkin, 26
+373 22 214 133
+373 22 223 868
[email protected]
© Energocom SA