Publicat:

Tranziția la unitatea de măsură kWh a gazelor naturale, discutată la o ședință de lucru la SA Energocom


Reprezentanți ai companiilor SA Energocom, SA Moldova Gaz, Moldovatransgaz și Vestmoldtransgaz s-au întrunit astăzi, 8 februarie, într-o ședință de lucru pentru a discuta despre tranziția sistemului de măsurare a gazelor naturale din metri cubi, unitate specifică spațiului ex-sovietic, la kWh aplicabil pe piața europeană. De asemenea, au fost abordate și alte chestiuni tehnice legate de activitatea operațională pe piața gazelor, convenindu-se formularea unei adresări comune către Agenția pentru Reglementare în Energetică pentru a primi anumite clarificări.

Cadrul legal în vigoare, în special Codul rețelelor de gaze naturale și Regulile pieței gazelor naturale, prevede deja unitatea de măsură kWh. Procurările de gaze din ultimele luni au fost realizate la fel în această unitate de măsură, dar la consumatorii finali au ajuns facturile în metri cubi. Conducerea SA Energocom a propus ca piața angro (de trading) să fie decuplată de cea de distribuție, după modelul ucrainean. Pe când SA Moldova Gaz susține ideea unei abordări complexe, cu toată documentația, inclusiv facturile către consumatori, transcrise în ambele unități de măsură. Pe acest model a mers anterior România, dar a doua abordare presupune o soluție care va dura mai mult în timp.

„Acum multă lume este interesată de traseul transbalcanic. Operatorii din Republica Moldova trebuie să fie mai flexibili. Trebuie să înțelegem că piața Republicii Moldova nu este doar pentru Moldova Gaz și Energocom, dar că sistemul de gaze va fi folosit și de alți traderi. De aceea urmează să ne ajustăm toate procedurile interne pentru a fi euroconformi”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.

În același sens, s-a anunțat că va fi sesizată autoritatea de reglementare din Ucraina pentru a face funcțional punctul de interconectare Oleksiivka, din nord, în direcția de ieșire spre țara vecină.

De când SA Energocom procură gaze naturale non-rusești s-a confruntat zilnic cu proceduri de vămuire și de alt ordin, complicate din punct de vedere operațional. Clarificarea acestor proceduri vor aduce claritate și mai multă transparență în tranzacțiile derulate, vor minimaliza divergențele la predarea gazelor naturale între volumele procurate, transportate și nominalizate.

Contactaţi-ne:

Adresa

Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2004
str. Serghei Lazo nr. 17/1

Contacte

+373 22 214 133
+373 22 223 868
[email protected]


© Energocom SA