Pe marginea traseului Chișinău-Bălți, între satele Negrești și Codreanca, raionul Strășeni, de câțiva ani în locul unei vii abandonate a fost construit un parc fotovoltaic. În timp ce panourile produc energie de la soare, dedesubtul instalațiilor paște o turmă de oi.
Parcul aparține lui Timofei Șoiliță, originar din Negrești, un antreprenor cu o experiență în construcții și transport marfă. În 2016, Timofei a decis cu familia să plece în Germania, unde la fel are o companie în construcții. Până atunci a transportat produse agricole la Moscova, iar înapoi aducea lactate și bere din Belarus și Ucraina.
În Germania a făcut cunoștință cu oameni de afaceri care au peste 100 ha de parcuri fotovoltaice și care sunt de mulți ani în domeniu. Acest lucru a fost ca un imbold, iar peste șapte ani a decis să revină în țară și să investească în energia verde. “Parcul de la Negrești, pe o suprafață de 2 ha, l-am dat în exploatare 2020. Am investit aici în trei etape, în 2020, în 2021 și în 2022. Sunt banii munciți în Germania, la urmă am vândut casa pe care am avut-o în Germania și am extins până la 1 MW. Am vrut să iau un credit, dar am văzut că nu e așa de simplu”, povestește antreprenorul.
La început a vândut energia produsă la Negrești către Premier Energy, în vara lui 2022 a obținut statut de producător eligibil la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, prin care statut îi garantează că îi va achiziționa energia produsă de parc la un tarif fix pe o perioadă de 15 ani. Spune că într-o zi de vară parcul generează în jur de 6-7 MWh, iar pe an ajunge la 1.400 MWh.
“Socot că e o investiție ce se merită”, spune Timofei Șoiliță, adăugând că a finalizat recent un alt parc, de 1,340 MW, la Soroca, de unde e de baștină soția lui și unde avea un teren primit moștenire. Și la Negrești, și la Soroca deja are planuri de extindere, în acest sens a cumpărat terenuri, dar așteaptă actele permisive. Menționează că toate lucrările de întreținere le face singur, ajutat de soția sa.
Producătorul mai afirmă că la Soroca a făcut investiția prin programul guvernamental 373, prin intermediul cărora sunt oferite credite avantajoase IMM-urilor: “E clar că piața se modifică, legislația se modifică, cu toții învățăm din mers. La Soroca am ținut cont de experiența acumulată la primul parc. Am învățat din greșeli, inclusiv când prognozam una, produceam alta”.
De la 1 ianuarie 2024 au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care stabilesc formula de calculare a dezechilibrelor (sau diferențele în plus sau în minus dintre ceea ce și-au asumat producătorii să genereze energie în rețea și ceea ce au produs real), aceste diferențe având costuri diferite. În context Timofei Șoiliță a spus că face schimb de practici cu alți colegi, antreprenori din domeniu, dar, din punctul său de vedere, sunt necesare mai multe instruiri. Reprezentanta SA Energocom, Tatiana Grecu a spus că SA Energocom este interesată ca producătorii care fac parte din grupul de echilibrare gestionat de compania noastră să fie cât mai aproape cu prognozele de cantitățile produse real. În acest sens, periodic Energocom desfășoare ședințe explicative cu producătorii eligibili, la fel a demarat o campanie de cunoaștere a producătorilor de energie regenerabilă, mergând periodic la aceștia și oferind lămuriri.
+373 22 214 133
+373 22 223 868
[email protected]
© Energocom SA