Publicat:

În Germania montează panouri fotovoltaice și amenajează case smart, la Zârnești, Cahul, a pus invertoare în grajdul unei foste ferme de vaci


Gheorghe Nabiev are zece ani de când a plecat în Germania pe durata unui concediu, să încerce altceva în viață. Cu o facultate de drept, el a avut mai multe tentative și idei de afaceri. Penultima a fost o fermă de vaci, cu 35 de capete importate din Austria. Opt ani a ținut aventura în agricultură, începută cu ajutorul unui credit bancar, dar laptele era vândut atât de ieftin încât nu merita efortul, povestește mama lui, Valentina Nabiev, fostă educatoare în Zârnești, astăzi administratoarea afacerii.

Pe acoperișul fostului grajd au fost montate, de probă, panouri solare cu o capacitate totală instalată de 200 kW. La câteva luni de la punerea lor în funcțiune, Gheorghe Nabiev recunoaște că afacerea cu producerea de energie regenerabilă este cea mai de succes investiție de până acum făcută acasă. Asta deoarece el a obținut anterior statutul de producător eligibil, prin care statul îi garantează că îi cumpără energia electrică produsă pe durata a 15 ani, respectiv, și garanția că-și recuperează investiția făcută. Mai mult, este decis să extindă parcul fotovoltaic de pe acoperișul grajdului, dar și pe un teren alăturat pentru construcții, de 4 hectare, la fel, din fosta proprietate colectivă. Pentru asta așteaptă eliberarea capacităților suplimentare.

SA Energocom, în calitate de furnizor central de energie electrică, îi procură energia produsă la Zârnești, antreprenorul spune că banii sunt transferați regulat pe cont și anume acest mecanism este de real suport pentru business și îl face mai eficient economic. Dacă ar merge pe piața liberă, operatorul local i-ar oferi un preț mai mic și un contract de maxim jumătate de an, adaugă Gheorghe.

Planul de afaceri inițial prevedea că familia Nabiev își va recupera investiția în panourile solare în 8 ani, dar energia solară la Cahul este mai puternică decât a calculat antreprenorul, așa că sunt șanse să răscumpere tot ce a investit în 4-5 ani, se arată el optimist.

“Materialul și utilajul sunt gata pentru a mă extinde la 3 MW. Lucrând în calitate de electric în apropiere de Frankfurt, am considerat că merită să investesc și acasă. Pe viitor mi-aș dori să văd pe dealurile de la Cahul și turbine eoliene, ca în Germania. Am o firmă în Germania, pentru asta am făcut o facultate și un master în domeniu, am deschis o filială în Republica Moldova, am și montat panouri fotovoltaice pe câteva clădiri cu menire socială și case particulare din Cahul. Avem mai multe comenzi, dar am luat angajații din Moldova în Germania, unde la fel avem multă treabă”, povestește Gheorghe Nabiev.

Șeful direcției tranzacționarea energiei electrice din cadrul SA Energocom, Eugeniu Boț, a explicat Valentinei Nabiev că furnizorul central de energie electrică este interesat în buna colaborare cu toți producătorii de energie verde, de la încheierea noilor contracte, până la oferirea de explicații și instruiri maxim posibile despre cum sunt calculate dezechilibrele. 

De asemenea, a precizat că interesul în creștere pentru acest domeniu a determinat ca în numai doi ani producătorii de energie verde să livreze SA Energocom de 10 ori mai multă energie în orele de vârf a generării, de la 17 MWh la peste 100 MWh.

Contactaţi-ne:

Adresa

Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2004
str. Serghei Lazo nr. 17/1

Contacte

+373 22 214 133
+373 22 223 868
[email protected]


© Energocom SA