Volumul energiei electrice din surse regenerabile achiziționată de SA Energocom în primele 10 luni ale acestui an a depășit volumul total anual al energiei verzi produsă anul trecut de centrale și parcuri care au tarif reglementat de ANRE și cu care Energocom are relații contractuale.
Astfel, până la 1 noiembrie, această energie constituie peste 72 de mii MWh, față de circa 60 mii de MWh, cât a fost anul trecut. Către sfârșitul anului volumul total va fi de circa 80 de mii MWh, sau echivalentul mediilor ultimilor patru-cinci ani a volumului de energie produsă de CET Nord de la Bălți.
Cele mai multe instalații sunt fotovoltaice, drept dovadă în lunile iulie-septembrie volumele energiei verzi generate s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
În calitate de furnizor central, Energocom are obligația să semneze contracte de achiziție cu toți producătorii de energie regenerabilă ce deţin statut de producător eligibil și care au tarif fix stabilit de ANRE. În schimb, producătorii care nu optează și nu obțin mecanism de suport din partea statului au libertatea de a alege cui vând energia electrică generată. În prezent, Energocom are semnate 145 de contracte de achiziţie a energiei produsă din surse regenerabile, dintre care active sunt în jur de 110.
În 2023 (până la 8 noiembrie), Energocom a încheiat 49 de contracte noi, comparativ cu 36 de contracte încheiate în 2022, 5 contracte – în 2021 și 9 – în 2020. Putere totală instalată contractată în acest an este de 39 MW, pe când contractele noi de anul trecut însumau o putere totală de 23,5 MW, prin urmare, se constată un interes în creștere pentru producerea energiei verzi din partea agenților economici care solicită mecanisme de sprijin din partea statului.