Publicat:

Tranziția de la agricultură la energia regenerabilă, la Bilicenii Vechi, Sângerei


Energia regenerabilă este un domeniul de perspectivă, iar Republica Moldova nu poate sta deoparte când toată Europa s-a împlut de parcuri fotovoltaice și eoliene. Este convingerea lui Gherasim Tofan, fondatorul companiei Sky Volt din Bilicenii Vechi, Sângerei. În luna mai anul trecut, cu ajutorul unui credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acordat prin intermediul unei bănci locale, antreprenorul a dat în exploatare un parc fotovoltaic cu o putere de 1 MW. Așa a sperat să facă tranziția de la agricultură, unde lucrează de-o viață, la energia verde. Așa au apărut pe terenul fostelor sere ale colhozului peste 2700 de panouri fotovoltaice.

Calculele inițiale, cu tot cu riscurile băncii, arătau că în 7 ani firma urma să ramburseze împrumutul, la un tarif stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de 1,88 lei/ kWh pentru 15 ani. În ultimele luni, din cauza unor factori neprevăzuți, a constat că ar urma să răscumpere investiția în 10 ani.

„Eu am o istorie creditară bună. Recent au început a veni calculele pentru dezechilibre, care sunt foarte mari. Am fost și la Guvern, și la Parlament să le spun că așa ceva este de neimaginat. Nu mă las bătut”, povestește Gherasim Tofan.

SA Energocom a demarat o campanie de cunoaștere a producătorilor de energie regenerabilă cu care colaborează, propunându-ne astfel să cooperăm mai bine și să promovăm schimbări convenabile tuturor.

Reprezentanta SA Energocom, Tatiana Grecu a spus că regulile pieței, adoptate de ANRE în 2020, au fost puse în aplicare la 1 iunie 2022. Acum se lucrează la remedierea dificultăților apărute în acest proces de tranziție.

După părerea lui Gherasim Tofan, toți cei din domeniul energetic trebuie să fie instruiți cum sunt gestionate dezechilibrele, nu este corect ca această responsabilitate să cadă doar pe umerii producătorilor. De asemenea, regulile trebuie să fie mai permisive în cazul regenerabilelor, se arată el convins. Acum tot domeniul e practic paralizat: băncile sunt rezervate în a oferi credite, oamenii de afaceri amână decizia de a investi, spune Gherasim Tofan. „Așteptările sunt mari. Dacă nu ar fi nevoile acestea, aș spune că e un business nu rău, și ecologic, cel mai important”, conchide fondatorul Sky Volt SRL.

Contactaţi-ne:

Adresa

Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2012
str. Alexandr Puşkin, 26

Contacte

+373 22 214 133
+373 22 223 868
office@energocom.md


© Energocom SA