Publicat:

Vizită de documentare la SA Termoelectrica


Funcționarea în sezonul rece 2022-2023 a sistemului termoenergetic din Chișinău preponderent pe bază de păcură a fost în condiții sigure și fără abateri de la norme, au comunicat reprezentanții SA Termoelectrica în cadrul unei vizite de studiu a specialiștilor de la SA Energocom. Oprirea pe rând în această iarnă a celor trei blocuri energetice au ținut de deficiențe cauzate de utilajul învechit, care a depășit cu mult termenul de exploatare, fapt confirmat și de comisia externă de expertiză, a adăugat conducerea SA Termoelectrica.

Joi, 9 martie, echipa SA Energocom a vizitat CET 2 sursa 1, pentru a se informa din prima sursă cum funcționează sistemul termoenergetic din capitală. Cu o putere nominală la instalare de 240 de MW de producere a energiei electrice, în ultimii ani CET2 sursa 1 a funcționat la capacități mai reduse. Iar motivul principal este iminența lucrărilor de modernizare la un utilaj care a depășit 42 de ani de funcționare.
În 2019-2021 a fost modernizat blocul 1, fiind mărită capacitatea de producere a energiei electrice și termice. Printre planurile SA Termoelectrica sunt modernizarea blocurilor 2 și 3 și suplimentarea cu 55 MW putere electrică instalată, utilaj care să fie flexibil pentru a fi pus în funcțiune în maxim 15 minute. Mai multă energie electrică produsă în Republica Moldova presupune investiții mai consistente, dar și mărirea capacității de producere interne. Securitatea costă, dar în situații de crize contează mai mult stabilitatea și independența sistemului energetic, au reiterat reprezentanții SA Termoelectrica.

Contactaţi-ne:

Adresa

Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2012
str. Alexandr Puşkin, 26

Contacte

+373 22 214 133
+373 22 223 868
office@energocom.md


© Energocom SA