Publicat:

Un parc fotovoltaic în locul unei vii, la Bardar


Pe marginea traseului Chișinău-Hâncești, în locul unei vii bătrâne, anul trecut, a răsărit un parc fotovoltaic. Terenul a fost moștenit de la rudele din Bardar, iar construcția a fost materializată după ce ideea s-a copt în minte mai mult timp, povestește Vitalie Ciobanu din Ialoveni.
Cu afacerea de bază în comerț și horeca, din 1997, antreprenorul a înțeles de mai mulți ani ca instalațiile regenerabile sunt de perspectivă. În 2020 și-a pus baterii solare acasă, la oficiu, tot de atunci a trecut și la automobil electric.

„Am mers la risc. Am instalat panourile înainte de obține statut de producător eligibil. Aș fi acceptat și formula de contorizare netă, dar durează mai mult până îți recuperezi investițiile”, spune Vitalie Ciobanu.
Prima revelație după punerea în funcțiune a parcului de 1 MW, ce presupune peste 900 de panouri solare, a fost că unul din furnizori nu voia să procure energia, iar a doilea avea întârzieri la achitări. Recent, spune că, a fost surprins de factura pentru dezechilibrele din iulie. El recunoaște că nu înțelege mai multe detalii de funcționara a pieței și zice că ar avea nevoie de instruiri cum să prognozeze corect ceea ce produce, respectiv, să nu aibă dezechilibre mari.
Calculele inițiale arătau că antreprenorul ar urma să-și amortizeze investiția în 5 ani, dar deja după experiența primului an spune că acest lucru va fi mai de durată, asta pentru că producerea energiei regenerabile depinde de condițiile meteo. „Nu știu cum s-ar descurca cineva care a luat credit”, afirmă omul de afaceri.
Șeful secţie furnizarea energiei electrice din cadrul SA Energocom, Eugeniu Boț, a menționat că acum se discută cu băncile pentru ca agenții economici din domeniu să achite dobânzile în sezonul cald, când e maximum de producere. În ceea ce privește prognozarea producerii de energie regenerabilă, el a spus că în toată lumea acest lucru diferă de la an la an, nu doar sezonier. Piața dezechilibrelor și prognozarea este un domeniu relativ nou în Republica Moldova, din care trebuie să învețe toți producătorii, a adăugat Eugeniu Boț.
SA Energocom a demarat o campanie de cunoaștere a producătorilor de energie regenerabilă cu care colaborează. Astfel, ne propunem să cooperăm mai bine pentru a soluționa eventualele chestiuni disputabile și pentru a promova ulterior adoptarea unor soluții echitabile pentru jucătorii de pe piață.

Contactaţi-ne:

Adresa

Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2012
str. Alexandr Puşkin, 26

Contacte

+373 22 214 133
+373 22 223 868
office@energocom.md


© Energocom SA