Publicat:

Valentin Ungureanu: „Centralele pe biogaz rezolvă bomba ecologică pe care o avem în țară”


O centrală de energie regenerabilă pe biogaz, pe lângă energia electrică și gazul produs, rezolvă și problema ecologică din țară, este convins Valentin Ungureanu, administrator al SRL Garma Grup, din Fârlădeni, Hâncești.
Dintre investițiile în regenerabile, biogazul este cel mai costisitor, afirmă antreprenorul, care susține că datorită beneficiilor pentru mediu, acest domeniu trebuie să fie susținut mai consistent de către stat. „Centralele pe biogaz rezolvă bomba ecologică pe care o avem în țară, la care, din păcate, la noi nimeni nu a atras atenție. Acum lucrăm la 50% din capacitate, mai mult pentru consum propriu – și de energie electrică, și de gaz. Pe noi, la tarifele actuale, ne-au scos mult din nevoie. Dar când gazul și electricitatea costă mai ieftin nu prea e rentabil, nici nu face să dai în rețea. Nu e corect ca un kW produs de fotovoltaice, unde se fac investiții minime, să coste la fel ca și în cazul nostru. În prezent două generatoare din trei pe care le avem staționează”, spune Valentin Ungureanu. În plus, legislația e prea rigidă, adaugă omul de afaceri.

Garma Grup produce alcool din cereale și are o fermă de vite de 4.700 de capete. Deșeurile rezultate ajung în patru fermentatoare, cu ajutorul cărora se face biogazul din care se produce energia electrică. „Dacă sunt asemenea deșeuri, face să construiești o astfel de centrală. Folosești rațional resursele pe intern și e o activitate logică. Dar nu e ceva ieftin”, menționează Valentin Ungureanu.
SA Energocom a demarat o campanie de cunoaștere a producătorilor de energie regenerabilă cu care colaborează. Astfel, ne propune să cooperăm mai bine pentru a soluționa eventualele chestiuni disputabile și pentru a promova ulterior adoptarea unor soluții echitabile pentru jucătorii de pe piață.
Bunăoară, administrator al SRL Garma Grup a întrebat cum se formează prețurile la dezechilibre, atât pozitive, cât și negative, și de ce facturile pentru aceste dezechilibre sunt trimise după jumătate de an.
Șeful secţie furnizarea energiei electrice din cadrul SA Energocom, Eugeniu Boț, a explicat că prețul dezechilibrelor, pe oră, pentru tot sistemul, este calculat de ÎS Moldelectrica. Faptul că un producător face parte dintr-un grup de echilibrare, precum în cazul grupului gestionat de Energocom, generează prețuri mai mici pentru dezechilibre decât în situația în care acel agent economic ar avea contract direct cu ÎS Moldelectrica. O altă cauză a acestor prețuri la dezechilibre e și lipsa de experiență a antreprenorilor din domeniul regenerabilelor, care nu dau prognoze de producere a energiei electrice aproape de realitate. De asemenea, calcularea dezechilibrelor este ceva nou pentru Republica Moldova, după ce la 1 iunie 2022 au intrat în vigoare regulile pieței energiei electrice.

Contactaţi-ne:

Adresa

Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2012
str. Alexandr Puşkin, 26

Contacte

+373 22 214 133
+373 22 223 868
office@energocom.md


© Energocom SA