Publicat:

SA Energocom emite note de decontare și facturi cu costurile dezechilibrelor pe piața de energie electrică


Ajutăm producătorii de energie regenerabilă să înțeleagă cum funcționează piața de echilibrare.

De la 1 iunie 2022 au intrat în vigoare regulile pieței energiei electrice, conform cărora producătorii sunt obligați să încheie contracte de echilibrare cu operatorul sistemului de transport (Î.S. Moldelectrica).

SA Energocom, responsabil de grupul de echilibrare a producătorilor eligibili şi termocentralelor, a recepționat recent de la Î.S. Moldelectrica a doua factură conform noilor reguli, pentru luna iulie 2022. În baza acesteia, vom emite note de decontare și facturi cu costurile dezechilibrelor proporțional datelor fiecărui membru din cadrul grupului.

Spre deosebire de prima lună, se constată că în cadrul grupului administrat de SA Energocom s-a redus semnificativ dezechilibrul negativ și a crescut ușor dezechilibrul pozitiv. Acest lucru înseamnă că producătorii eligibili învață să facă prognoze cu o precizie mai mare, iar în final acest lucru duce la cheltuieli financiare mai reduse pentru acoperirea dezechilibrelor.

Dezechilibrele unui producător aflat în cadrul unui grup de echilibrare costă mai puțin decât în cazul în care ar încheia un contract direct cu Î.S. Moldelectrica.

Săptămâna trecută, SA Energocom a organizat o ședință de lucru cu producători de energie electrică la subiectul dezechilibrelor. Au fost aduse în prim-plan mai multe probleme și propuneri, acestea fiind remise Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și ministerului de profil.

Contactaţi-ne:

Adresa

Republica Moldova
mun. Chișinău, MD-2012
str. Alexandr Puşkin, 26

Contacte

+373 22 214 133
+373 22 223 868
office@energocom.md


© Energocom SA