Tranziția de la agricultură la energia regenerabilă, la Bilicenii Vechi, Sângerei

Data publicarii: 20.03.2023

Energia regenerabilă este un domeniul de perspectivă, iar Republica Moldova nu poate sta deoparte când toată Europa s-a împlut de parcuri fotovoltaice și eoliene. Este convingerea lui Gherasim Tofan, fondatorul companiei Sky Volt din Bilicenii Vechi, Sângerei.

În luna mai anul trecut, cu ajutorul unui credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acordat prin intermediul unei bănci locale, antreprenorul a dat în exploatare un parc fotovoltaic cu o putere de 1 MW. Așa a sperat să facă tranziția de la agricultură, unde lucrează de-o viață, la energia verde. Așa au apărut pe terenul fostelor sere ale colhozului peste 2700 de panouri fotovoltaice.

Detalii

O delegație din cadrul Biroului Resurselor Energetice din SUA a vizitat SA Energocom

Data publicarii: 17.03.2023

SA Energocom a fost prima companie care a utilizat în premieră, în această iarnă, gazoductul transbalcanic în regim revers, de la sud spre nord. Acest fapt a fost apreciat de o delegație din SUA, condusă de Seneca E. Johnson, director al Oficiului Diplomație Energetică din cadrul Biroului Resurselor Energetice de la Washington. Delegația din Statele Unite a vizitat sediul Energocom în contextul Dialogului strategic Republica Moldova-SUA, găzduit în aceste zile de Chișinău.

Detalii

Vizită de documentare la SA Termoelectrica

Data publicarii: 10.03.2023

Funcționarea în sezonul rece 2022-2023 a sistemului termoenergetic din Chișinău preponderent pe bază de păcură a fost în condiții sigure și fără abateri de la norme, au comunicat reprezentanții SA Termoelectrica în cadrul unei vizite de studiu a specialiștilor de la SA Energocom. Oprirea pe rând în această iarnă a celor trei blocuri energetice au ținut de deficiențe cauzate de utilajul învechit, care a depășit cu mult termenul de exploatare, fapt confirmat și de comisia externă de expertiză, a adăugat conducerea SA Termoelectrica.

Detalii

Un parc fotovoltaic în locul unei vii, la Bardar

Data publicarii: 03.03.2023

Pe marginea traseului Chișinău-Hâncești, în locul unei vii bătrâne, anul trecut, a răsărit un parc fotovoltaic. Terenul a fost moștenit de la rudele din Bardar, iar construcția a fost materializată după ce ideea s-a copt în minte mai mult timp, povestește Vitalie Ciobanu din Ialoveni.

Cu afacerea de bază în comerț și horeca, din 1997, antreprenorul a înțeles de mai mulți ani ca instalațiile regenerabile sunt de perspectivă. În 2020 și-a pus baterii solare acasă, la oficiu, tot de atunci a trecut și la automobil electric.

Detalii