În luna ianuarie 2023, SA Energocom va procura energie electrică de la ЗАО «Mолдавская ГРЭС» și de la furnizori din România

Data publicarii: 29.12.2022

SA Energocom a semnat un nou contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice pentru luna ianuarie 2023 cu S.N. Nuclearelectrica S.A. din România ce prevede achiziția a 10 MWh bandă pe timp de noapte și 30 MWh bandă pe timp de zi. Prețul energiei, conform acestui contract, este de 450 RON/MWh.

De asemenea, SA Energocom a prelungit cu ЗАО «Mолдавская ГРЭС» (MGRES) contractul de livrare a energiei electrice pentru luna ianuarie 2023. Cantitatea minimă ce urmează a fi procurată de la MGRES va constitui 251 mii MWh, iar cea maximă - 263 mii MWh, comparativ cu 204 mii MWh în decembrie 2022. Prețul de achiziție a energiei electrice în baza contractului respectiv rămâne neschimbat - 73 USD/MWh.

În rezultat, se prognozează ca din totalul necesarului de consum al energiei electrice pentru malul drept al Nistrului, în luna ianuarie, circa 60% va fi asigurat de MGRES, cca 30% va constitui energia electrică produsă de CET-uri şi din surse regenerabile, iar alte aproximativ 10% din necesar vor fi procurate de la furnizori din România, inclusiv pentru a acoperi deficitul de energie în orele de vârf.

Conform Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, SA Energocom este împuternicită să procure energie electrică pentru perioada ianuarie-martie 2023.