S.A. ENERGOCOM a cumpărat 10 milioane de metri cubi de gaze de la operatorul actual S.A. Moldovagaz

La 29 august, S.A. ENERGOCOM a semnat două contracte de cumpărare de la S.A. Moldovagaz a 10 milioane m3 de gaze naturale. Tranzacțiile au fost încheiate ca urmare a Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova din 29 august 2022.
Ambele tranzacții sunt destinate livrării de gaze către S.A. ENERGOCOM prin conductele sistemului de transport al gazelor naturale operat de S.R.L. Moldovatransgaz. Cantitățile de gaze procurate vor fi stocate în viitorul apropiat de S.A. ENERGOCOM în depozitele subterane de gaze, ca parte a stocurilor strategice de gaze ale Republicii Moldova, conform Legii gazelor modificată în iulie. Tranzacțiile au fost încheiate ca contracte de tip EFET pentru prima dată în istoria pieței interne angro de gaze din Moldova.,

S.A. ENERGOCOM este o companie energetică din Republica Moldova, în care cota Statului constituie 100%, responsabilă de asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. S.A. ENERGOCOM este licențiată să furnizeze energie electrică și gaze naturale în Moldova. Compania este desemnată furnizor central de energie electrică fiind în prezent, de asemenea, obligată prin lege să mențină stocul strategic de gaze. S.A. ENERGOCOM va deschide sucursale în România și Ucraina pentru a putea desfășura activități de tranzacționare a gazelor și a energiei electrice pe ambele piețe energetice vecine. S.A. ENERGOCOM este, de asemenea, beneficiarul unui împrumut de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) care ar putea fi utilizat pentru a asigura securitatea furnizării gazelor naturale Republicii Moldova în caz de situație de urgență.

Descarca versiunea pdf