Energia electrică procurată în 2022 de SA Energocom cantități, surse și prețuri

Data publicarii: 01.02.2023

În 2022, SA Energocom a achiziționat energie electrică direct de la 10 producători din Republica Moldova, Ucraina și România, precum și de la mai mulți agenți economici care dețin statutul de producător eligibil de energie regenerabilă.

Conform prevederilor dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, în perioada mai-decembrie 2022, întreprinderea a fost împuternicită să cumpere energia electrică necesară pe piață. În total, în anul 2022, a fost procurat un volum de 3,2 mln. MWh, la prețul mediu ponderat de circa 2.085 lei/ MWh (sau 2,08 lei/ kWh).

Din volumele totale achiziționate, aproximativ 9% reprezintă electricitate produsă în Republica Moldova (malul drept al Nistrului). Cea mai mare parte, circa 57%, a fost cumpărată de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), o treime din volum a constituit energia electrică de import - din Ucraina și România.

Read more

SA Energocom a prelungit, pentru luna februarie, contractele de achiziție a energiei electrice cu MGRES și SN Nuclearelectrica SA

Data publicarii: 25.01.2023

Pentru luna februarie, SA Energocom va procura de la MGRES aproximativ 230 mii MWh, urmare a prelungirii contractului de livrare a energiei electrice semnat astăzi.

Conform graficului coordonat, marja minimă zilnică va fi de 6,8 mii MWh, iar maxima - de circa 8,9 mii MWh. Prețul rămâne același ca în precedentele două luni - 73 USD/MWh.

De asemenea, în februarie, SA Energocom va continua să achiziționeze energie electrică de la SN Nuclearelectrica SA din România, câte 30 MWh bandă pe timp de zi și câte 10 MWh bandă pe timp de noapte. În total, în luna februarie, achiziția de la SN Nuclearelectrica SA va constitui 16,240 MWh. Prețul energiei, în baza acestui contract, este de 450 RON/MWh.

Noi cunoștințe despre cum funcționează piața energetică europeană

Data publicarii: 20.01.2023

Timp de două săptămâni, angajații SA Energocom au fost instruiți privind procedura de achiziție a energiei electrice de pe piața europeană.

Traningul a fost organizat și acoperit financiar de Secretariatul Comunității Energetice. Expertul Plamen Popov, cu o vastă experiență în domeniul energeticii la mai multe companii europene, a explicat angajaților SA Energocom cum funcționează piețele din statele din regiune (România, Bulgaria, Ungaria etc.), cum sunt prognozate prețurile, ce produse și platforme sunt disponibile, precum și i-a inițiat în managementul riscurilor.

Directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, a mulțumit Secretariatului Comunității Energetice și expertului pentru acest curs, remarcând că asemenea instruiri fortifică echipa și consolidează cunoștințele și abilitățile specialiștilor.

În luna decembrie 2022, prețul la gaze a fost mai mic decât cel pronosticat inițial

Data publicarii: 20.01.2023

În luna decembrie 2022, SA Energocom a vândut către Moldova Gaz aproximativ 96 de milioane metri cubi de gaze, cu prețul de 1.094,44 dolari SUA/ 1.000 m.c. (fără TVA).

Conform dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, SA Energocom a fost împuternicită să vândă Moldova Gaz din gazele stocate în rezervele strategice.

Volumele facturate și prețul pentru luna decembrie sunt puțin mai mici decât cele pronosticate inițial, din contul vremii mai calde decât de obicei. De asemenea, în a doua parte a lunii decembrie prețurile de achiziție au fost în descreștere, iar în final au dus la un preț mediu mai scăzut. Amintim că SA Energocom procură gaze din luna mai 2022, din surse bugetare, resurse financiare proprii ale companiei, iar în ultimul timp - din contul creditului BERD.

„Intenționam ca banii transferați de Moldova Gaz să-i folosim la procurarea pe bursă a altor cantități de gaze, pentru a prinde oportunitatea unor prețuri scăzute și a suplini stocurilor consumate”, a declarant Victor Bînzari, directorul interimar al SA Energocom.