SA Energocom a acordat SA Moldovagaz un împrumut pentru achitarea gazelor naturale

Companiile au semnat contractele de împrumut și de gaj și SA Energocom a făcut transferul a 1 050 milioane de lei către SA Moldovagaz, urmare a Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale nr.43 din 19.10.2022. Contractul de gaj a fost înregistrat la notar și înscris în Registrul garanțiilor reale mobiliare.

SA Energocom a acordat SA Moldovagaz un împrumut de peste 1 miliard de lei, cu termenul de rambursare – 1 mai 2023, pentru achitarea gazelor naturale din luna septembrie și a avansului pentru luna octombrie, dobânda fiind egală cu rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (la moment – 21,5% anual).

Garanția restituirii împrumutului o constituie gajarea tuturor activelor mobiliare care fac parte din rețeaua de transport a gazelor naturale (rețelele de transport, echipamentul, instalațiile și alte mijloace fixe aferente), precum și partea socială de 100% deținută de SA Moldovagaz în capitalul social al SRL Moldovatransgaz. Altfel spus, în cazul în care SA Moldovagaz nu va restitui împrumutul conform condițiilor contractuale, bunurile gajate vor fi preluate de SA Energocom.