S.A. ENERGOCOM achiziționează energie electrică din România

S.A. ENERGOCOM și S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. (România) au semnat un contract cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice, în baza căruia S.A. ENERGOCOM va achiziționa energie electrică pentru Republica Moldova din România. Astfel, va fi posibilă acoperirea necesarului de consum al energiei electrice pentru Republica Moldova, care era livrată din Ucraina. Contractul respectiv prevede achiziția energiei electrice pentru perioada 14 - 31 octombrie 2022 la preț de 450 RON/MWh.

Având în vedere sistarea exportului de energie electrică din Ucraina începând cu 11.10.2022, S.A. Energocom a depus efort maxim pentru identificarea în termen restrâns a unei surse alternative de furnizare a energiei electrice şi parcurgerea tuturor procedurilor necesare în vederea asigurării Republicii Moldova cu energie electrică și a minimizării riscului de întrerupere a furnizării acesteia către consumatorii finali.

Ținând cont de situația critică pe piața de energie electrică din regiune, SA Energocom, având obligația de a asigura securitatea energetică conform dispozițiilor CSE, este în proces de identificare și a altor parteneri și surse de energie electrică pentru a depăși criza energetică existentă.

Menționăm că prin Dispoziția CSE nr.42 din 13.10.2022, a fost constatată apariția situației excepționale – situație de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.149/2019.